IMG_8635_web_med+davkovac2

Medový medvídek

  Nově pro Vás nabízíme med v plastovém dávkovači o obsahu 300g a v balení ve tvaru Medvídka o obsahu 250g. Med se z nich snadno dávkuje a po spotřebování je můžete jednoduše doplnit. Medvídka si můžete koupit 45Kč a dávkovač za 55Kč. Krystalizace je přirozená vlastnost medu.

bees-276190_1920_s

Včelařův rok – Listopad

VČELAŘŮV ROK – Listopad   Co se děje v úlu: matka ustala s kladením vajíček, poslední pročišťovací prolety včelích dělnic před zimou, včely se častěji seskupují do zimního chumáče, jde o místo po posledním vyběhnutém plodu. Co dělá včelař: včely se vyrušují pouze v případě podzimního léčení včelstev na varroázu, kontroluje stanoviště včelstev, s přicházejícím sychravým počasím vrcholí prodeje včelích produktů. Včelí […]

honeycomb-2113867_1920

Krystalizace medu

Proč med krystalizuje? Krystalizace medu je přirozená vlastnost. Med obsahuje méně než 20% vody a více než 80% sušiny. Největší podíl v sušině zaujímají jednoduché cukry – glukóza a fruktóza. A právě poměry cukrů k vodě a vzájemné poměry glukózy a fruktózy určují, za jak dlouho med zkrystalizuje. Některé dříve jiné později, ale každý pravý […]

bee-203415_1920_s

Falšování medu

Jak se nejčastěji falšuje med? Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí pravidelné kontroly medů vyrobených (balených) v České republice. Mezi nejčastěji zjištěná pochybení patří: Klamavé označení botanického původu medu. Pylová analýza prokazující jiný geografický původ než je deklarovaný na etiketě. Nízká aktivita enzymu diastáza – aktivita enzymu klesá například stárnutím medu. Nadlimitní obsah látky HMF (hydroxymethylfurfural) – […]

rawpropolis-2017

Propolis – propolisová tinktura

Český výraz pro propolis je dluž nebo smoluňka, světově užívaný výraz slova propolis pochází z řeckých slov pro (před) a polis (město). Jde o látku pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají na pupenech listnatých stromů a používají ji v úle k desinfekčním a stavebním účelům. Včely ve včelím hnízdě udržují teplotu kolem 35°C a vysokou relativní […]

honey-1460406_1920_s

Cibule s medem

Na nachlazení je nejlepší cibule s medem. Tuto recepturu znaly již naše babičky a prababičky a považovaly ji za všelék. Cibule obsahuje velké množství prospěšných látek, které pomáhají tělu se vypořádat s projevy nemocí, jako je rýma, chrapot, bolest krku, zahlenění, nachlazení, chřipka či angína. Čerstvá cibuli je plná minerálů, jako je např. železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, […]

7362588976_5389f0399d_k

Medovník

Ingredience: krém 1 plechovka salko 250 g máslo 100 g mleté vlašské ořechy na ozdobu 14 – 15 ks vlašské ořechy na potření 5 lžic překapávaná silná černá káva 3 lžíce rum těsto 30 g máslo 1 lžíce jedlá soda 100 g cukr moučka 2 lžíce lesní med 1 ks vejce 250 g hladká mouka […]

biscuit-83807_1280

Medové perníčky

Recept na velmi chutné medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení.   Ingredience: 1 lžička soda 400 g hladká mouka 140 g cukr moučka 2 ks vejce 2 lžíce med 100 g tuk na pečení 2 lžičky perníkové koření   Postup přípravy receptu: Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté […]

to top button