Nově pro Vás nabízíme med v plastovém dávkovači o obsahu 300g a v balení ve tvaru Medvídka o obsahu 250g. Med se z nich snadno dávkuje a po spotřebování je můžete jednoduše doplnit. Medvídka si můžete koupit 45Kč a dávkovač za 55Kč. Krystalizace je přirozená vlastnost medu.
NOVINKY
Včelařův rok – Listopad
VČELAŘŮV ROK – Listopad Co se děje v úlu: matka ustala s kladením vajíček, poslední pročišťovací prolety včelích dělnic před zimou, včely se častěji seskupují do zimního chumáče, jde o místo po posledním vyběhnutém plodu. Co dělá včelař: včely se vyrušují pouze v případě podzimního léčení včelstev na varroázu, kontroluje stanoviště včelstev, s přicházejícím sychravým počasím vrcholí prodeje včelích produktů. Včelí […]
POVÍDÁNÍ
Krystalizace medu
Proč med krystalizuje? Krystalizace medu je přirozená vlastnost. Med obsahuje méně než 20% vody a více než 80% sušiny. Největší podíl v sušině zaujímají jednoduché cukry – glukóza a fruktóza. A právě poměry cukrů k vodě a vzájemné poměry glukózy a fruktózy určují, za jak dlouho med zkrystalizuje. Některé dříve jiné později, ale každý pravý […]
Falšování medu
Jak se nejčastěji falšuje med? Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí pravidelné kontroly medů vyrobených (balených) v České republice. Mezi nejčastěji zjištěná pochybení patří: Klamavé označení botanického původu medu. Pylová analýza prokazující jiný geografický původ než je deklarovaný na etiketě. Nízká aktivita enzymu diastáza – aktivita enzymu klesá například stárnutím medu. Nadlimitní obsah látky HMF (hydroxymethylfurfural) – […]
Propolis – propolisová tinktura
Český výraz pro propolis je dluž nebo smoluňka, světově užívaný výraz slova propolis pochází z řeckých slov pro (před) a polis (město). Jde o látku pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají na pupenech listnatých stromů a používají ji v úle k desinfekčním a stavebním účelům. Včely ve včelím hnízdě udržují teplotu kolem 35°C a vysokou relativní […]
RECEPTY
Cibule s medem
Na nachlazení je nejlepší cibule s medem. Tuto recepturu znaly již naše babičky a prababičky a považovaly ji za všelék. Cibule obsahuje velké množství prospěšných látek, které pomáhají tělu se vypořádat s projevy nemocí, jako je rýma, chrapot, bolest krku, zahlenění, nachlazení, chřipka či angína. Čerstvá cibuli je plná minerálů, jako je např. železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, […]
Medovník
Ingredience: krém 1 plechovka salko 250 g máslo 100 g mleté vlašské ořechy na ozdobu 14 – 15 ks vlašské ořechy na potření 5 lžic překapávaná silná černá káva 3 lžíce rum těsto 30 g máslo 1 lžíce jedlá soda 100 g cukr moučka 2 lžíce lesní med 1 ks vejce 250 g hladká mouka […]
Medové perníčky
Recept na velmi chutné medové perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Ingredience: 1 lžička soda 400 g hladká mouka 140 g cukr moučka 2 ks vejce 2 lžíce med 100 g tuk na pečení 2 lžičky perníkové koření Postup přípravy receptu: Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté […]