Medovník

Ingredience:

krém

  • 1 plechovka salko
  • 250 g máslo
  • 100 g mleté vlašské ořechy na ozdobu
  • 14 – 15 ks vlašské ořechy

na potření

  • 5 lžic překapávaná silná černá káva
  • 3 lžíce rum

těsto

  • 30 g máslo
  • 1 lžíce jedlá soda
  • 100 g cukr moučka
  • 2 lžíce lesní med
  • 1 ks vejce
  • 250 g hladká mouka

 

Postup přípravy receptu:

Máslo, vejce, cukr a med zahříváme ve vodní lázni. Mícháme, postupně přidáváme prosátou mouku a prosátou jedlou sodu. Ingredience propojíme, vypracujeme těsto. Necháme chvíli odležet.

Na pomoučněném válu pevné těsto rozdělíme na 5 stejných dílků. Postupně je rozválíme na tenké pláty a vykrajujeme je podle dortové formy. Z odkrojků vypracujeme 6. díl, takže ve finále budeme mít 6 placek. Pláty postupně přenášíme na pečící papír. Pečeme je na obrácené straně plechu, ve vyhřáté troubě (elektrické) při teplotě 180 °C 4 – 5 minut.

Na krém si připravíme změklé máslo, které vyšleháme doběla elektrickým šlehačem. Postupně do másla přidáváme uvařené salko. Uzavřené salko den předem povaříme ve vodě asi 2 hodiny.

Po vychladnutí jednotlivý plát potřeme černou překapávanou kávou, do které jsme přidali rum. Pak plát potřeme krémem. To opakujeme 6krát. Krémem potřeme i boky medovníku. Celý medovník posypeme mletými ořechy. Ozdobíme půlkami vlašských ořechů a střed můžeme posypat strouhanou čokoládou. Medovník z vrchu něčím zatížíme a necháme v chladu uležet zhruba 24 hodin.

Uleželý medovník nakrájíme a můžeme podávat.